Αρώνια «η μελανόκαρπη» - ένα φαρμακευτικό είδος με πολύτιμες ιδιότητες

Αρώνια

Aronia, ή Photinia Melanocarpa, ή Black Chokeberry

Το φαρμακευτικό φυτό αρώνια είναι ένας θάμνος της οικογένειας των ροδοειδών, με προέλευση από βορειοδυτική Αμερική και Καναδά.
Καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες των καρπών της έγιναν γνωστές, το φυτό καλλιεργήθηκε συστηματικά στις πρώην Σοβιετικές χώρες και σταδιακά έφτασε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Η αρώνια της Blue Black Berry καλλιεργείται στον δήμο Παιονίας του Κιλκίς, μακριά από αστικά κέντρα. Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική (βιολογική) καλλιέργεια, μαζί με μύρτιλα (blueberries) και αρωματικά φυτά, δίπλα στο δάσος, χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων, ή λιπασμάτων.

Γιατί αρώνια; 

Συστατικά και ιδιότητες

Η αρώνια είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως φλαβονοειδή, κατεχίνες και προανθοκυανιδίνες, αλλά ιδιαίτερα σε ανθοκυανίνες (επίσης αντιοξειδωτικά) στις οποίες υπερέχει με διαφορά κάθε άλλου καρπού. Ο μελανός καρπός της μας δίνει, μεταξύ άλλων, σε μεγαλύτερη ποσότητα τις εξής βιταμίνες A, C, E, B6, B9, K, P.

Από μέταλλα είναι πολύ πλούσια σε μαγγάνιο, ενώ διαθέτει και σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο. Η αρώνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης τανίνες, Β-καροτένιο, μηλικό και κιτρικό οξύ, σορβίτη, αμυγδαλίνη και άλλα.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν την αρώνια ως φαρμακευτικό φυτό πρώτης κατηγορίας. Οι χρήσεις είναι πολλές: Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, δίνει ελαστικότητα στα αγγεία μας και καταπολεμά την υπέρταση και τη χοληστερίνη, προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα, αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ιδιαίτερα του ουροποιητικού συστήματος, έχει αντιδιαβητική δράση και θεωρείται ότι προστατεύει από τις επιδράσεις των τοξικών ουσιών, της ακτινοβολίας, ακόμα και της χημειοθεραπείας.

Αν σε όλα τα προηγούμενα, προσθέσουμε τη βελτίωση της μνήμης και όρασης, τη μείωση του οξειδωτικού στρες, τη χρήση ως διουρητικού, την αντιμετώπιση νεφρικών και δερματικών νοσημάτων, ρευματισμών, αλλεργιών, ηπατίτιδας και κυρίως τις μελέτες που γίνονται για την προστασία από καρκίνο, τότε μπορούμε άνετα να μιλάμε για την αρώνια, ως το φυτό θαύμα!

Χρήση

Οι ρόγες τις αρώνιας μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες, ή αποξηραμένες ως σταφίδα. Από την αρώνια μπορούμε να φτιάξουμε χυμούς, smooties, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κομπόστα, λικέρ, κοκτέιλ μέχρι και κρασί, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνταγές μαγειρικής ως σάλτσα, ή στη ζαχαροπλαστική (κέικ, τούρτες κλπ)... 

Η φρέσκια αρώνια μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 2 μήνες.

Ένας μέσος όρος 10γρ. καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Δε συνιστάται η μεγάλη κατανάλωση καρπών, ή χυμού σε όσους πάσχουν από θρομβοφλεβίτιδα και υπόταση, ενώ διίστανται οι απόψεις για τις περιπτώσεις γαστρίτιδας, έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου. Γενικά, το «μέτρον άριστον» ισχύει και για την αρώνια.

www.blueblackberry.gr

‪#‎Aronia‬ ‪#‎Aroniamelanocarpa‬ ‪#‎BlackChokeberry‬ ‪#‎superfood‬ ‪#‎Superfruit‬ ‪#‎Antioxidants‬ ‪#‎Health‬